Getoonde prijzen zijn vanaf-prijzen, exclusief € 29,90 boekingskosten.

De 6 must-do’s in Tulum

Tulum = mijn favoriete stad in Mexico! Waarom? De relaxte vibe, maar ook alles wat je er kan doen. Zelf ben ik hier het afgelopen jaar twee keer op vakantie geweest en heb hier ongeveer drie weken doorgebracht. Tulum en haar omgeving, ontdek je het beste op de fiets. Deze zijn te huren, of soms zelfs gratis verkrijgbaar bij het hotel/hostel. Hierbij deel ik mijn 6 must-do’s wanneer je naar Tulum gaat.

#1. Koel af in Cenotes

Cenotes ontstaan doordat de grond boven ondergronds stromend water invalt. Dit water is koel en súper helder. Goed voor een verkoelende duik, of die jaloersmakende Instagram-foto. In Tulum en de omgeving vind je erg veel cenotes. Door het heldere water is het prachtig om hier te snorkelen en in veel cenotes met grotten kan je duiken! Per cenote kan de kleur van het water en de omgeving erg verschillen.  Mijn persoonlijke favorieten zijn:

Cenote Corazón del Paraíso

Deze cenote ligt op ongeveer twintig minuten fietsen vanaf het centrum van Tulum. Wat deze cenote bijzonder maakt, is dat hij erg groot is en nog niet bekend bij het grote publiek. Je vermaakt je hier prima de hele dag. In het groene water vind je hele mooie paarse bloemen die op de bodem zijn gevestigd. Dit maakt het een goede plek om te snorkelen.

Cenote Corazón del Paraíso, Tulum

Gran Cenote in Tulum

De Gran Cenote is meer toeristisch, maar dat is niet voor niets! In deze cenote zie je veel verschillende kleuren in het water, snorkel en/of duik je in een grot én zijn er schildpadden! Binnen vijftien minuten fietsen vanaf het centrum van Tulum ben je al bij Gran Cenote. 

Cenote Nicte-ha

Wat Cenote Nicte-ha zo bijzonder maakt? Deze cenote is omringt door prachtige natuur. Daarnaast zijn alle planten in het water groen. Dit geeft weer een heel andere ervaring dan de andere twee cenotes. Cenote Nicte-ha bevindt zich op een terrein met veel meer cenotes. Je kiest ervoor om alleen toegang te kopen voor deze, of om meerdere cenotes te bezoeken.
Cenote Nicte-ha ligt een stuk verder van het centrum en bezoek je het beste door met een collectivo of auto te gaan. 

Vakantie Tulum ontdek de Cenote

#2. Taco’s, taco’s, taco’s en meer!

Het eten in Mexcio is heerlijk! En ook in Tulum valt voor iedereen wel wat eten te vinden. Van goedkoop tot super duur. Mexicaans, Europees of hipster. Hierbij deel ik mijn favoriete adresjes.

Mexicaans eten

Anjoitos La Chiapaneca: dé lekkerste taco’s van Tulum heb ik hier gegeten. Het restaurant is altijd druk en zit vol met locals. Het bevindt zich aan de hoofdweg van het centrum.
Taquería El Ñero: eet hier zeker de tacos Al Pastor met salsa verde en limoen. Deze zijn écht te lekker. Daarnaast hebben ze bij deze Taquería vaak de aanbieding waarbij je je tweede taco gratis krijgt. Qué quieres más? Te vinden naast het ADO busstation aan de hoofdweg.
La Eufemia: deze Mexicaan bevindt zich vlakbij het strand en de aankleding hier is geweldig. Zoals je kan zien – zeker Instagram waardig. Daarnaast geven ze een originele draai aan traditioneel Mexicaans eten.

Tulum, Mexicaans eten

Ontbijt of lunch

Del Cielo: het beste ontbijt in Tulum? Die vind je bij Del Cielo in het centrum. Bowls, pancakes of gepocheerde eieren, ze hebben het allemaal. De prijzen liggen hier iets hoger dan gemiddeld in Mexico, maar is zeker het bezoeken waard. Mijn persoonlijke favorieten zijn de sandwich met smashed avocado, de  Banana Nutty milkshake en vergeet ook zeker niet de cappuccino met homemade kokosnootmelk. 
Babel Cafe Tulum: lekker ontbijt, van wafels tot eieren en ontbijt-burrito’s. Voor lekkere Mexicaanse prijzen. Ook dit restaurant vind je in het centrum van Tulum.
Raw Love Cafe: de naam zegt het al, hier verkopen ze raw food. Heerlijke sapjes, bowls en taarten koop je hier voor op het strand of om bij te komen na de hele dag in de zon gelegen te hebben. Hier is ook volop keus voor vegans. Deze hotspot vind je aan het strand waardoor je met je voeten in het zand zit en uitkijkt op zee. Wat wil je nog meer? Als je iets verder het strand op loopt hebben ze ook een take-away station.
Matcha Mama: groot fan van acai bowls? Breng dan een bezoek aan Matcha Mama. Deze heerlijke bowls zijn zowel aan het strand, als in het centrum te verkrijgen.

Eten op het strand van Tulum

Nomad: verrassing! Dit restaurant is totaal Marokkaans ingericht. En de sfeer is hier geweldig. Perfect voor een lichte lunch of een drankje. En de perfecte foto.
Clandestino: heerlijke cocktails drinken nadat je een dag op het strand doorgebracht te hebben? Die drink je bij Clandestino. Het personeel is hier super vriendelijk en de cocktails goed op smaak. Daarnaast bezit deze verborgen parel een eigen kleine cenote, waarin je nog je laatste plons voor de dag kan wagen.
Posada Margherita: eten op het strand met uitzicht op de ondergaande zon? Ga dan eten bij Posada Margherita. De pasta is hier vers gemaakt en smaakt verrukkelijk. De prijs is vrij duur voor wat wij gewend zijn te betalen voor een pasta, maar geloof mij de ervaring is het zeker waard! Daarnaast krijg je vooraf een plank vol met huisgemaakte focaccia’s en meer. Waardoor je makkelijk een bord pasta met zijn tweeën deelt.

Taco's eten in Tulum, Mexico

Niet overtuigd? Doe dan net als ik een zelfgeorganiseerde taco-tour door de stad om ze allemaal te proberen. Of hop van strandtent naar strandtent om de lekkerste hapjes te delen en te genieten van de happy hours die bezig zijn.

#3. Bezoek de Maya-ruïnes aan het strand

De Maya-ruïnes van Tulum zijn extra speciaal omdat ze aan het strand liggen. Hierdoor geeft het gebied je een andere ervaring dan wanneer je andere Maya-ruïnes bezoekt, die vaak in de jungle liggen. Loop over het terrein en laat op je inwerken hoe het leven hier vroeger was. Vergeet ook zeker niet je zwemspullen mee te nemen, wanneer je de ruïnes gaat bezoeken. Op het terrein ligt een idyllisch strandje, waar je mag zwemmen als de stroming niet te sterk is.

Tip: bezoek de ruïnes niet op zondag. Op zondag mogen Mexicanen de ruïnes gratis bezoeken, waardoor het extra druk is. Probeer daarnaast je bezoek aan het begin of einde van de dag te plannen om de grote massa te omzeilen.

Maya ruïnes Tulum, Mexico

Fan van Maya-ruïnes? Bezoek dan ook de ruïnes van Cobá. Deze liggen ongeveer een half uur rijden van Tulum. Het terrein is super groot, waardoor je er een fiets kan huren om het te verkennen. Ook is er een ruïne die je zelf mag beklimmen. Geniet van een een prachtig uitzicht over de jungle waarin de ruïnes zich bevinden.

#4. Ga voor zon, zee & strand

Er zijn veel verschillende stranden in Tulum waar je heen kan gaan. Voor sommige moet je entree betalen. Echter raad ik je aan om gewoon het publieke strand op te gaan vanaf  Posada Margherita en zuidelijker. Het strand is echt niet minder, dan de stranden waar je voor betaald. En ook de hoeveelheid zeewier die hier ligt valt mee. Daarnaast zijn er genoeg strandtenten te vinden waar je op een bedje kan liggen met een heerlijk verkoelend drankje. Of je zoekt een palmboom op en gaat daar lekker onder de schaduw liggen. Perfect plaatje, toch?

Mexico - Strand Tulum

#5. Natuurschoon Sian Ka’an

Prachtige natuur vind je vlakbij Tulum in bio reserve Sian Ka’an. Deze plek is bij veel reizigers nog niet bekend. De mogelijkheden van wat je in dit park kan doen zijn eindeloos. Zo is hier het ene grootste rif van de wereld te vinden en kan je tijdens een snorkel- of boottour dolfijnen, schildpadden en meer dan 500 soorten vissen spotten. Daarnaast bevindt zich in het park een oude Maya-rivier waarin je drijvend door de stroming doorheen kan zwemmen, zijn er krokodillen en vele bijzondere vogels te spotten. Genoeg te doen dus voor een dag vol avontuur! 

#6. Dans tot in de late uurtjes

Ook in de avond vermaak je je prima in Tulum. In het centrum zijn genoeg restaurants, kroegen en barretjes te vinden voor een avond om nooit te vergeten. Aan het begin van de avond zijn er vaak mariachi bands die een paar nummers spelen. Daarna vind je genoeg plekken om te dansen, van reggaeton tot house en techno. Ook in muziek dus voor iedereen wat wils.

Cocktails in Tulum, Mexico

Nog niet genoeg tips? Breng dan ook zeker een bezoek aan het museum Sfer IK en concept store Zak IK. En vergeet in het centrum niet een bezoek te brengen aan het lokale plein Parque Dos Aguas. Hier vind je ‘s avonds food stalletjes met onder andere crêpes. Ook zijn hier soms lokale evenementen, zo heb ik een keer een lokale bokswedstrijd meegemaakt.

Wanneer vlieg jij naar Tulum?

Zie jij een vakantie in Tulum wel zitten? Je vliegt al naar Mexico v.a. € 439*. Het handigst is om naar Cancun te vliegen. Vanuit hier ben je in zo’n twee uur rijden aangekomen in Tulum. Waar wacht je nog op?!

* Dit zijn de vanaf-prijzen op het moment van plaatsen van de blog. Deze veranderen constant dus check de site voor de meest up-to-date tarieven.

Doe mee aan de discussie

Vind je vliegtickets hier!

Gerelateerde blogs

Ik zei opnieuw ja tegen het veelzijdige Malta!

Ik ben vroeger een keertje naar Malta geweest, een jongerenvakantie. Ik hoef je dus ook niet te vertellen dat ik behalve het strand en de uitgaansstraat van St. Julians weinig van het eiland heb gezien. Achteraf natuurlijk zonde, maar ja……

Last-minute vliegen in coronatijd: hier moet je op letten

Last-minute vliegen naar de zon verloor de laatste jaren aan populariteit omdat ticketprijzen kort voor vertrek vaak niet goedkoper bleken te zijn, dus kozen we voor vroegboeken. Zo vlogen we voor een stedentrip naar indrukwekkende steden zoals New York, Barcelona en Venetië. We verlegden onze grenzen voor avontuur, cultuur…

Nieuw: deel je reisvoorkeuren en maak kans op € 50 reistegoed!

Hi, wat voor type reiziger ben jij? We willen je graag wat beter leren kennen. Deel je reisvoorkeuren met ons en ontdek wat voor type reiziger je bent. Wij matchen jouw voorkeuren met bijpassende bestemmingen en de beste reisdeals. En dan het leukste onderdeel: door mee te doen maak je…

Ik zei opnieuw ja tegen het veelzijdige Malta!

Ik ben vroeger een keertje naar Malta geweest, een jongerenvakantie. Ik hoef je dus ook niet te vertellen dat ik behalve het strand en de uitgaansstraat van St. Julians weinig van het eiland heb gezien. Achteraf natuurlijk zonde, maar ja……

Last-minute vliegen in coronatijd: hier moet je op letten

Last-minute vliegen naar de zon verloor de laatste jaren aan populariteit omdat ticketprijzen kort voor vertrek vaak niet goedkoper bleken te zijn, dus kozen we voor vroegboeken. Zo vlogen we voor een stedentrip naar indrukwekkende steden zoals New York, Barcelona en Venetië. We verlegden onze grenzen voor avontuur, cultuur…

Nieuw: deel je reisvoorkeuren en maak kans op € 50 reistegoed!

Hi, wat voor type reiziger ben jij? We willen je graag wat beter leren kennen. Deel je reisvoorkeuren met ons en ontdek wat voor type reiziger je bent. Wij matchen jouw voorkeuren met bijpassende bestemmingen en de beste reisdeals. En dan het leukste onderdeel: door mee te doen maak je…

Vliegtickets.nl/blog maakt gebruik van cookies

Deze worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Door op 'Alle cookies' te klikken ga je akkoord met onze Privacy- en cookieverklaring en ontvangen wij de niet-functionele cookies. Via deze niet-functionele cookies kan Vliegtickets.nl/blog jou op een andere site o.a. benaderen op basis van de door jou bezochte pagina's.

Toon meer
Alle cookies Nodige cookies