Getoonde vliegticketprijzen zijn vanaf-prijzen, exclusief € 29,50 boekingskosten.
Goedkope-vliegtickets-Girona

Goedkope vliegtickets Gerona

Vanaf

Goedkoop vliegen naar Gerona, Spanje

Gerona (Girona in het Catalaans) ligt in het noordoosten van Spanje, vlakbij de Franse grens en de zonnige Costa Brava. Met haar levendige gekleurde huizen langs de rivier de Onyar, schilderachtige straatjes en imposante stadsmuren is Gerona dé verrassende bestemming voor een relaxte stedentrip.

De stad barst van cultuur, sfeer en heerlijk eten. Zo eet je hier in een van de beste restaurants ter wereld (reserveren is een must) en bewonder je veel historische gebouwen. Gerona telt ongeveer 100.000 inwoners en ademt geschiedenis, van de Romeinse tijd tot de middeleeuwen. Je vliegt in ongeveer twee uur naar Gerona vanaf Nederland. Gerona ligt op zo’n 40 kilometer van de kust en is een goede uitvalsbasis voor een dagtrip naar charmante kustplaatsen als Tossa de Mar, een zonvakantie in Blanes, Lloret de Mar of het kunstzinnige Figueres, de geboortestad van Salvador Dalí.

Gerona staat bekend om haar goed bewaarde oude binnenstad. Het hoogtepunt is de imposante kathedraal van Girona, met het breedste gotische schip ter wereld. Slenter door de sfeervolle Joodse wijk El Call, met zijn smalle steegjes en verborgen hofjes. Aan de rivierzijde zorgen de felgekleurde huizen voor Instawaardige plaatjes. 

Zin in een stedentrip naar Gerona? Bij Vliegtickets.nl vind je de beste deals voor goedkope vluchten naar Gerona! Daarnaast bieden we diverse accommodaties en aanbiedingen en krijg je handige tips voor je verblijf – van weerinfo tot lokale hotspots. 

Tip: boek bij ons je vlucht+hotel voor éxtra scherpe deals.

Vluchten vanaf Schiphol (AMS) naar Gerona (GRO)

Voor een stedentrip naar Gerona vlieg je rechtstreeks naar Girona-Costa Brava Airport (GRO), een compacte luchthaven in het noordoosten van Spanje. Vanaf Amsterdam Schiphol (AMS) gaan in het hoogseizoen directe vluchten met Transavia of je kunt vliegen naar Gerona met een tussenstop met airlines Ryanair, Vueling, easyJet en KLM – afhankelijk van het aanbod. De vlucht duurt gemiddeld 2 uur. De luchthaven ligt op ongeveer 15 kilometer van het stadscentrum en is eenvoudig bereikbaar per bus, taxi of huurauto. Er zijn geen directe tram-, metro- of treinverbindingen tussen de luchthaven en het centrum van Gerona.

Andere luchthavens naar Gerona (GRO)

Ook vanaf Eindhoven gaan rechtstreekse vluchten naar Girona-Costa Brava Airport (GRO). Andere opties zijn Rotterdam The Hague Airport, Brussel-Zaventem, Charleroi, Düsseldorf en Keulen-Bonn. Deze alternatieven kunnen aantrekkelijk zijn qua ticketprijs of beschikbaarheid, maar houd rekening met extra reistijd en reiskosten naar de luchthaven.

Hoe kan het dat jullie zulke goedkope vluchten naar Spanje aanbieden?

Of je nu naar Barcelona, Madrid, Valencia, Málaga of Ibiza vliegt – wij vinden het belangrijk dat jij de beste deal krijgt. Daarom hebben we een slimme vluchtscanner ontwikkeld, die continu alle vliegtickets naar Spanje vergelijkt en updatet. Zo kunnen we razendsnel meer dan 1000 luchtvaartmaatschappijen scannen en de voordeligste vlucht naar Spanje vinden. Alle beschikbare vertrektijden, tussenstops en tarieven zetten we overzichtelijk voor je op een rij. Zo weet je zeker dat je niet alleen de goedkoopste vlucht naar Spanje boekt, maar ook tegen de gunstigste voorwaarden. Doordat we al jarenlang actief zijn, hebben we goede relaties opgebouwd met airlines, hierdoor kunnen we regelmatig exclusieve aanbiedingen en extra kortingen op vliegtickets naar Spanje aanbieden.

Hoe is het weer in Gerona?

Gerona heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en relatief milde winters. In juli en augustus liggen de temperaturen meestal rond de 30°C, al kan het op warme dagen oplopen tot 35°C. De nabijheid van de bergen zorgt soms voor afwisseling met koelere avonden of een verkoelende bries. Het voorjaar (april t/m juni) en najaar (september en oktober) zijn populaire maanden voor een bezoek, met aangename temperaturen tussen de 20 en 27°C. In de winter wordt het overdag gemiddeld 12 tot 16°C, met af en toe regen.

Wat kun je allemaal in Gerona doen?

De meeste mensen plannen een stedentrip naar Gerona van drie tot vijf dagen en combineren dit met een strandvakantie aan de gezellige Costa Brava of een actieve vakantie in de imposante bergen van de Pyreneeën. 

Een van de hoogtepunten van Gerona is de kathedraal van Girona, beroemd om haar brede gotische schip en het panoramische uitzicht vanaf de trappen. Dwaal door de Joodse wijk El Call, een van de best bewaarde van Europa, met smalle steegjes, trappetjes en verborgen binnenplaatsen. Ook de stadsmuren mag je niet overslaan – je kunt er stukken van bewandelen met een prachtig uitzicht over de stad.

Gerona is niet alleen een stad voor wandelaars en rustzoekers, maar ook voor cultuurliefhebbers. Bezoek het Museu d’Història dels Jueus of het Museu d’Art de Girona, gevestigd in een voormalig bisschoppelijk paleis. Filmliefhebbers herkennen de stad misschien ook uit Game of Thrones – meerdere scènes zijn hier opgenomen. Langs de rivier de Onyar zie je iconische kleurrijke huizen. Ook de bruggen zijn de moeite waard, zoals de rode ijzeren brug die is ontworpen door Gustave Eiffel. In de La Rambla de la Llibertat, de belangrijkste promenade, vind je winkels, cafés en terrasjes onder platanen.

Zin in een uitstapje? Gerona ligt op korte afstand van de Costa Brava, met populaire badplaatsen als Tossa de Mar, Llafranc of Cadaqués. Ook Figueres, met het indrukwekkende Dalí-museum, is goed bereikbaar per trein of auto. Barcelona ligt op ongeveer 100 kilometer van Gerona. 

Culinair gezien kom je in Gerona niets tekort. De stad staat bekend om haar Catalaanse keuken, met tapas, lokale wijnen en seizoensgerechten. Er zijn volop sfeervolle restaurants in de oude stad en rondom Plaça de la Independència. Wie écht culinair wil uitpakken, kan een tafel reserveren bij El Celler de Can Roca, een van de beste restaurants ter wereld.

Wist je dat…

  • Gerona ooit in handen was van de Romeinen, Visigoten, Moren én Franken?
  • De kleurrijke huizen aan de rivier de Onyar ooit werden gebouwd als stadsuitbreiding op de oude muren?
  • De stad een eigen feestweek heeft in oktober – Les Fires de Sant Narcís – met muziek, vuurwerk en markten?

Leuke uitstapjes Gerona

Gerona

Kathedraal van Santa Maria

Een van de blikvangers van de stad is de Kathedraal van Girona, met het grootste gotische schip ter wereld. Je bereikt de kathedraal via een indrukwekkende trap, en eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad. Binnen vind je religieuze kunst en het beroemde Tapijt van de Schepping.

Gerona

De stadsmuren

Voor het mooiste uitzicht over de stad wandel je over de oude stadsmuren – een unieke ervaring die je meevoert langs torens, tuinen en uitkijkpunten. De wandeling geeft je een goed beeld van de middeleeuwse structuur van Gerona én levert fantastische foto’s op van de kleurrijke daken en omliggende heuvels.

Gerona

Figueres en het Dalí-museum

Girona, Spain

Op een klein uur reizen van Gerona ligt Figueres, de geboorteplaats van Salvador Dalí. Het Dalí-museum is even eigenzinnig als de kunstenaar zelf: een surrealistisch meesterwerk vol schilderijen, installaties en persoonlijke objecten. Ook het stadje zelf is een leuke bestemming voor een dagtochtje, met terrasjes, winkels en een ontspannen sfeer.

Top 10 dingen om te doen in en om Gerona

Hier zijn 10 leuke dingen om te doen in en rond deze compacte, middeleeuwse stad in het noordoosten van Catalonië:

#1 Wandel over de stadsmuren
Vanaf de gerestaureerde verdedigingsmuren (Passeig de la Muralla) krijg je een fantastisch panorama over de kathedraal, de rivier Onyar en de Pyreneeën. Je kunt vrijwel de hele omwalling volgen.

#2 Dwaal door de oude Joodse wijk
El Call is een van de best bewaarde joodse buurten van Europa: smalle steegjes, bogen, trappen en verborgen binnenplaatsjes. Bezoek ook het Museu d’Història dels Jueus voor achtergrond over de middeleeuwse gemeenschap.

#3 Beklim de trappen naar de Kathedraal
De barokke gevel van de Kathedraal van Girona bereik je via een iconische trap met 90 treden. Binnen vind je het breedste gotische schip ter wereld en het beroemde 11e-eeuwse Tapijt van de Schepping.

#4 Ontspan in de Banys Àrabs (Arabische badhuis)
Stap binnen in dit intieme 12e-eeuwse badhuis waar de sfeer van Romeinse thermen en Moorse hammams samenvloeit. Vooral het met zuilen omringde, achthoekige dompelbad is een schitterend voorbeeld van middeleeuwse islamitische architectuur

#5 Fiets (of wandel) een stuk van de Via Verda
De oude spoorlijn Ruta del Carrilet is omgetoverd tot een autovrij pad dat Gerona met de Costa Brava verbindt. Huur een fiets en geniet van riviertjes, oude stations en landelijke uitzichten.

#6 De gekleurde huisjes aan de Onyar
De felgekleurde façades reflecteren in het water en zijn het symbool van de stad. Voor het beste uitzicht steek je de ijzeren Pont de les Peixateries Velles over—een brug ontworpen door Gustave Eiffel.

#7 Bezoek de Rambla de la Llibertat
Deze schaduwrijke promenade staat vol terrassen en kraampjes. Bestel xuixo (krokant, met room gevuld gebak) of een glas ratafia, de kruidige likeur uit de regio.

#8 Maak een trip naar de Costa Brava
In minder dan 45 minuten sta je in calas (baaitjes) met kristalhelder water, zoals bij Calella de Palafrugell of Aiguablava. Neem de bus of huurauto en volg een stukje van het Camino de Ronda-kustpad.

#9 Bezoek het Dalí-Theatermuseum in Figueres
Op slechts 40 minuten met de trein ligt het surrealistische universum van Salvador Dalí. Het excentrieke gebouw en de collectie vormen samen een kunstwerk op zich.

#10 Verken middeleeuwse dorpjes
Besalú heeft een fotogenieke Romaanse brug en een joodse rituele badplaats, terwijl Peratallada charmeert met zandstenen straatjes en geraniums aan elke vensterbank. Deze stadjes liggen op zo’n 30–40 minuten rijden van Gerona.

Ontdek de Costa Brava

De Costa Brava – letterlijk ‘ruige kust’ – slingert zich zo’n 200 kilometer langs de noordoostkust van Catalonië, van Blanes tot aan Portbou bij de Franse grens. De kustlijn is een schilderachtig decor van grillige rotskliffen, turquoise baaien (calas), geurige dennenbossen en charmante vissersdorpjes met witgekalkte huizen.

In het zuiden ligt Blanes, de toegangspoort tot de regio, bekend om zijn brede zandstrand en jaarlijkse vuurwerkfestival. Iets verderop vind je Lloret de Mar, populair bij jongeren vanwege het nachtleven, en Tossa de Mar, waar de middeleeuwse ommuurde wijk Vila Vella uitkijkt over een fraaie baai.

Verder naar het noorden liggen gezinsvriendelijke badplaatsen als Sant Feliu de Guíxols en Platja d’Aro. Nog iets verder ontdek je het sfeervolle trio Calella de Palafrugell, Llafranc en Tamariu – idyllische kustdorpen met intieme kiezelstrandjes en uitstekende visrestaurants. Rond Begur liggen schitterende calas zoals Sa Riera en Aiguablava, met kristalhelder water en wandelroutes langs de spectaculaire kustlijn via de Camí de Ronda. Bij l’Estartit kun je de boot nemen naar de Mede-eilanden, een beschermd zeereservaat dat geliefd is bij snorkelaars en duikers.

In het noorden tref je de uitgestrekte zandstranden van Roses en het fotogenieke Cadaqués, een wit dorpje met smalle straatjes waar Salvador Dalí jarenlang woonde. Het vormt ook de toegang tot het ongerepte Cap de Creus-natuurpark, met ruige rotsformaties en adembenemende uitzichten.

Landinwaarts lonken middeleeuwse dorpjes als Pals en Peratallada, met geplaveide straatjes en sfeervolle pleinen. In Figueres, de geboorteplaats van Dalí, bezoek je het eigenzinnige Dalí-Theatermuseum – een ervaring die je niet snel vergeet.

In welk hotel in Gerona kan ik slapen?

Vliegtickets naar Gerona geregeld? ¡Perfecto! Met je goedkope vliegticket(s) naar Gerona op zak, is het tijd om een fijne uitvalsbasis te vinden. En ook daar helpen we je bij! Bij Vliegtickets.nl ontdek je een breed aanbod aan hotels en accommodaties verspreid over Gerona. Zoek je een hotel in het centrum van Gerona, een gezellige boutique-accommodatie of een budgetvriendelijke optie? Wil je een verblijf met of zonder ontbijt, of een hotel dat je eenvoudig kunt annuleren? We hebben regelmatig aantrekkelijke aanbiedingen en met onze handige filters vind je in een handomdraai jouw ideale verblijf. Zo regel je met een paar klikken de perfecte plek om van Gerona te genieten!

Gerona praktisch

🛬 Luchthaven Gerona Girona-Costa Brava Airport (GRO) – ongeveer 12 km van het centrum van Gerona.
🛫 Vertrekluchthavens in NL Schiphol (AMS), Rotterdam (RTM), Eindhoven (EIN)
🛧 Airlines o.a. Transavia, Vueling, Ryanair, easyJet, KLM
🌍 Afstand Amsterdam – Gerona 1.615 km
🕑 Vluchttijd +- 6 uur
🕑 Tijdverschil
Geen

Van en naar de luchthaven Gerona

Voor een stedentrip naar Gerona vlieg je op Girona-Costa Brava Airport (GRO). Op slechts 12 kilometer van het centrum. Er is geen directe trein- of metroverbinding tussen de luchthaven en de stad. Vanaf de luchthaven kun je naar de stad reizen per bus, taxi of huurauto. Een andere optie is de Lijn 607 (Sagalés). Deze verbindt de luchthaven met het busstation van Gerona. Deze shuttle rijdt afgestemd op Ryanair-vluchten en vertrekt ongeveer elk uur. Reisduur circa 20–30 minuten. Kaartjes koop je bij de chauffeur of vooraf via de website van Sagalés.

Vervoer in Gerona

Openbaar vervoer
Gerona heeft een compact centrum, dus veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Voor langere afstanden binnen de stad zijn er stadsbussen (Gestionades door Sarfa/Sagalés), maar de frequentie is beperkt vergeleken met grotere steden. Voor bestemmingen rond Gerona, zoals strandplaatsen of dorpjes, kun je regionale bussen nemen vanuit het centrale busstation.

Taxi’s
Taxi’s zijn in Gerona goed beschikbaar en te herkennen aan hun witte kleur, vaak met een opvallende streep of taxilicht op het dak. Ze rijden op de meter en zijn betrouwbaar. Een gemiddelde rit binnen het stadscentrum kost meestal tussen €7 en €12. Ridesharing-apps zoals Bolt en Free Now zijn in Gerona minder gangbaar; een taxi reserveren kan telefonisch, via de taxistandplaatsen of bij hotels.

Huurauto
Huurauto’s kun je vinden op de luchthaven en op diverse plekken in de stad zelf. Een auto huren is aan te raden als je dagtochten wilt maken naar kustplaatsjes aan de Costa Brava, zoals Begur of Tossa de Mar, of naar middeleeuwse dorpjes als Besalú en Peratallada. In de binnenstad van Gerona geldt betaald parkeren en is ruimte vaak beperkt, maar er zijn ruime parkeergarages rondom het centrum beschikbaar.

Fiets of elektrische step
Gerona is uitstekend geschikt voor fietsen vanwege de compacte afstanden en vlakke routes langs de rivier en door het centrum. Er zijn meerdere verhuurpunten voor gewone fietsen en e-bikes. Elektrische steps zijn beperkt beschikbaar via verhuurbedrijven en enkele lokale aanbieders. Let op: in Gerona mag je met steps niet op trottoirs rijden en het dragen van een helm wordt sterk aangeraden, hoewel het (nog) niet algemeen verplicht is.

Meer bestemmingen in Spanje

Veelgestelde vragen over vliegen naar Gerona

Voordat je je vliegtickets naar Gerona boekt, heb je mogelijk nog enkele vragen. Welke periode kun je bijvoorbeeld het beste naar Gerona gaan? En hoe en wanneer vind je de goedkoopste vliegtickets naar Gerona? Welke luchthavens zijn handig? We geven je antwoord op de meest voorkomende vragen.

(FAQ) Veelgestelde vragen

Hoe vind ik de goedkoopste vliegtickets naar Gerona?

Via Vliegtickets.nl natuurlijk! We vergelijken vluchten van alle luchtvaartmaatschappijen om de beste deal voor jou te vinden. Zo weet je zeker dat je nooit teveel betaalt. Hier zijn onze tips om zo voordelig mogelijk te boeken:

  • Neem een tussenstop – Vluchten met een tussenstop, bijvoorbeeld via Parijs, zijn vaak goedkoper dan directe vluchten.
  • Vergelijk vertrekluchthavens – Kijk niet alleen naar vluchten vanaf Amsterdam, maar vergelijk ook prijzen vanaf Eindhoven of zelfs Brussel. Soms scheelt dit aanzienlijk.
  • Boek op tijd – De beste deals vind je meestal zo’n 2 tot 3 maanden van tevoren.
  • Wees flexibel met je reisdata – Kun je buiten het hoogseizoen vliegen of op doordeweekse dagen (vooral dinsdag en woensdag)? Dan zijn tickets vaak goedkoper.
  • Check losse tickets – Soms kan het voordeliger zijn om twee losse tickets te boeken (heen en terug afzonderlijk) in plaats van één retourticket.

Wat kost een vliegticket naar Gerona?

Een retourticket vanaf Nederland naar Gerona kost gemiddeld tussen de €80 en €180. Vanaf luchthaven Schiphol worden regelmatig rechtstreekse vluchten aangeboden door Transavia. Ook vanaf Eindhoven gaan rechtstreekse vluchten, hoewel deze minder frequent zijn …

Last minute vliegticket boeken naar Gerona?

Tegenwoordig is het prijsverschil tussen vroegboeken en Last minutes-deals minimaal. Maar wie flexibel is met reisdata, vluchttijden en bestemming, kan vaak nóg voordeligere tickets naar Gerona scoren. Vooral buiten het hoogseizoen is het aanbod van goedkope last minute vluchten groter. Het risico van last minutes is wel dat je misschien geen beschikbare vlucht meer vindt naar de door jou gewenste bestemming.

Hoe lang is het vliegen naar Gerona?

Een vlucht van Nederland naar Gerona duurt gemiddeld 2 uur.

Hoe kom ik aan goedkoop internet in Gerona?

Als je uit Nederland komt, kun je in Spanje gewoon je mobiele abonnement gebruiken zonder extra kosten, dankzij de EU-regels. Je betaalt hetzelfde tarief als thuis, zolang je binnen je bundel blijft. Verwacht je veel data te gebruiken? Dan kun je een lokale prepaid SIM-kaart kopen. Deze zijn verkrijgbaar op de luchthaven, in telefoonwinkels en supermarkten. Veel cafés, restaurants en hotels bieden gratis wifi aan. Let bij openbare netwerken wel op je veiligheid en overweeg een VPN.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Gerona?

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Gerona. Spanje en Nederland vallen beide in dezelfde tijdzone (CET/CEST).

Jaarlijks terugkerende evenementen in Gerona

Gerona is het hele jaar door levendig, met een rijke kalender vol katholieke festivals, processies en lokale feesten die diep geworteld zijn in de katholieke traditie. Dit zijn enkele hoogtepunten in Gerona:

  • April – Semana Santa (Heilige Week)
  • Mei – Festa de la Tòria 
  • Mei – Temps de Flors 
  • Juli – Festa de Sant Jaume 
  • Zomer – Festival de Música de Girona
  • September – Mercado Medieval
  • Oktober – Festa de la Verema (wijnoogstfeest)
  • Oktober– Festa de Sant Narcís 
  • December – Kerstmarkten en lichtjesshows 

Hoeveel fooi moet je geven in Gerona?

Fooi geven is niet verplicht, maar wordt gewaardeerd. In restaurants is het gebruikelijk om 5 tot 10 procent fooi te geven, tenzij service al inbegrepen is. Bij een taxi kun je afronden naar boven of een paar euro extra geven. In cafés of bars laat men vaak wat kleingeld achter, maar dat is vrijwillig.

Kun je betalen met pin en zijn er geldautomaten in Gerona?

Ja, vrijwel overal in Gerona kun je met je pinpas of creditcard betalen. In winkels, restaurants en musea is dat heel gebruikelijk. Op markten of in kleinere zaakjes is contant geld soms handig. Geldautomaten zijn ruim aanwezig in de stad. Zorg dat je pinpas ingesteld is op gebruik binnen Europa en controleer of jouw bank extra kosten rekent.

Is Gerona een LHBT-vriendelijke bestemming?

Gerona is over het algemeen een gastvrije en veilige bestemming voor LHBT-reizigers. De stad heeft een ontspannen en tolerante sfeer. Hoewel Gerona geen specifieke gaywijk heeft zoals grotere steden, zijn er wel enkele LHBT-vriendelijke cafés en bars te vinden. Ook worden er regelmatig kleinschalige evenementen georganiseerd die de diversiteit vieren. Voor een uitgebreidere LHBT-scene kun je eventueel ook steden als Barcelona of Sitges bezoeken, die dichtbij liggen.

Wat is de lokale munteenheid van Gerona?

De euro (€) is de officiële munteenheid in Gerona. Betalen met pin of creditcard is standaard in vrijwel alle gelegenheden. 

Welke stekkers heb ik nodig in Gerona?

In Spanje gebruik je dezelfde stekkers als in Nederland, namelijk type C en F. De netspanning is 230 volt en de frequentie 50 Hz. Je hebt dus geen wereldstekker of adapter nodig.

Tijdens welke dagen zijn de winkels in Gerona gesloten?

In Gerona zijn de meeste winkels geopend van maandag tot en met zaterdag, meestal van 10:00 tot 20:00 uur. Kleine winkels houden vaak een siësta aan, vooral buiten het toeristische centrum, en zijn dan gesloten tussen ongeveer 14:00 en 17:00 uur. In het centrum en toeristische gebieden zijn sommige winkels ook op zondag open, vooral in het hoogseizoen. Grote winkelcentra, zoals het winkelcentrum Girona Parc, hebben vaak ruimere openingstijden. Tijdens nationale en regionale feestdagen kunnen winkels (deels) gesloten zijn. Belangrijke sluitingsdagen zijn onder andere:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 6 januari – Driekoningen
  • Goede Vrijdag – datum varieert
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 15 augustus – Maria Hemelvaart
  • 11 september – Nationale feestdag van Catalonië (La Diada)
  • 12 oktober – Nationale Feestdag van Spanje
  • 1 november – Allerheiligen
  • 6 december – Dag van de Grondwet
  • 8 december – Onbevlekte Ontvangenis
  • 25 december – Kerstmis

Is Gerona een veilige bestemming?

Gerona is over het algemeen een veilige stad voor toeristen. In het historische centrum, langs de rivier de Onyar en bij populaire bezienswaardigheden is het meestal rustig en aangenaam. Zakkenrollers kunnen actief zijn, vooral tijdens drukke evenementen of op markten — let daarom goed op je persoonlijke spullen, vooral bij rugzakken en tassen. ’s Avonds kun je in de meeste wijken veilig rondlopen. Net als in elke stad is het verstandig om donkere of afgelegen plekken te vermijden, vooral buiten het centrum.

Is Gerona een drukke bestemming?

Gerona is geen grote stad, maar tijdens populaire evenementen zoals het bloemencorso Temps de Flors in mei of tijdens de zomermaanden kan het drukker zijn. Vooral het oude centrum en de kades langs de rivier trekken dan veel bezoekers. Het voorjaar (maart–mei) en het najaar (september–oktober) zijn over het algemeen rustiger, met aangename temperaturen en minder toeristen. Dit zijn dan ook prettige periodes om de stad ontspannen te verkennen.

Moet ik me vaccineren voor Gerona?

Voor een reis naar Gerona zijn geen vaccinaties verplicht als je uit Nederland of België komt. Wel is het verstandig om je basisvaccinaties zoals DTP (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A op peil te houden. Voor advies op maat kun je contact opnemen met je huisarts of de GGD. 

Heb ik een visum nodig voor Gerona?

Nee, voor een reis naar Spanje heb je als inwoner van Nederland of België geen visum nodig. Spanje maakt deel uit van de Schengenzone, dus je kunt vrij reizen voor maximaal 90 dagen. Zorg er wel voor dat je paspoort of identiteitskaart geldig is tijdens je gehele verblijf.

Kan ik het kraanwater in Gerona drinken?

Ja, het kraanwater in Gerona is veilig om te drinken. Sommige mensen vinden de smaak minder aangenaam door mineralen of chloor, vooral als ze gewend zijn aan zacht water. Veel locals en toeristen kiezen daarom voor flessenwater voor dagelijks gebruik of om mee te koken, maar dit is puur een kwestie van persoonlijke voorkeur, niet van veiligheid.

Hoe is de gezondheidszorg in Gerona?

Gerona beschikt over goede medische voorzieningen, waaronder moderne ziekenhuizen, huisartsenposten en talrijke apotheken (farmacias), herkenbaar aan het groene kruis. Met een Europese zorgpas (EHIC) krijg je in geval van nood medische hulp onder dezelfde voorwaarden als inwoners van Spanje. Voor privéklinieken of extra comfort is het verstandig om een reisverzekering met medische dekking af te sluiten. Veel apotheken bieden ook advies en hebben vaak een spoeddienst, ook buiten kantooruren.

Hoeveel bagage mag ik meenemen op mijn vlucht?

De hoeveelheid bagage die je mag meenemen hangt af van de airline waarmee je vliegt. Over het algemeen mag je – naast een persoonlijk item – één stuk handbagage meenemen met een gewicht tussen de 7 en 12 kg, hoewel er ook steeds meer airlines zijn die extra kosten in rekening brengen voor handbagage. Voor ruimbagage moet je vaak bijbetalen en mag meestal tussen de 20 en 23 kg per koffer meenemen. Het is belangrijk om de specifieke bagageregels van de airline te controleren, aangezien low-cost maatschappijen vaak extra kosten in rekening brengen en strikte regels hanteren voor de afmetingen en het gewicht van handbagage, ruimbagage en persoonlijke items. Hier kun je meer lezen over de bagageregels per airline.

Wat mag ik meenemen in het vliegtuig?

Je kunt niet zomaar alles meenemen in het vliegtuig. Voorwerpen zoals vloeistoffen, elektronica, medicijnen, souvenirs en kunstwerken zijn aan strikte regels gebonden. Vloeistoffen mogen maximaal 100 milliliter per verpakking zijn en samen in één doorzichtige zak van 1 liter passen. Babyvoeding en medicijnen vormen een uitzondering, maar moeten apart gecontroleerd worden. Powerbanks en andere apparaten met lithiumbatterijen mogen alleen in de handbagage. Drugs zijn altijd verboden, en voor zware medicatie heb je meestal een medische verklaring nodig. Ook voor souvenirs zoals opgezette dieren, koraal of planten gelden strenge douaneregels, net als voor kunstwerken en antiek.

Hoe werkt inchecken op Schiphol ook alweer?

Je kunt meestal 24 tot 48 uur voor je vlucht online inchecken via de website of app van de luchtvaartmaatschappij. Bij online inchecken hoef je geen papieren instapkaart (boardingpass) te hebben. Je kunt een digitale versie op je telefoon of tablet gebruiken. Na het inchecken kun je de instapkaart downloaden of via de app openen. Bij de veiligheidscontrole en bij de gate laat je gewoon je digitale instapkaart zien.

Je kunt op Schiphol ook inchecken bij een zelfservice kiosk, waar je de boarding pass kunt printen. Als je bagage hebt die in het ruim moet, breng je die naar de bagage drop-off balie. Daar laat je je boardingpass en paspoort of ID-kaart zien. Heb je alleen handbagage, dan kun je direct door naar de douane.

Hier wordt de handbagage door een scanner gehaald. Alle vloeistoffen mogen niet meer dan 100 ml per flesje zijn. Elektronische apparaten zoals laptops en tablets moet je apart in een bak leggen. Je loopt daarna door een metaaldetector. Soms kan het zijn dat je extra wordt gecontroleerd als de detector iets oppikt. Dit is meestal met een handscanner.

Na de douane kun je naar de vertrekhal, waar je winkels en restaurants vindt, en van daaruit ga je naar je gate. Kijk op de informatieschermen, of op de Schiphol-app, om te zien waar je vertrekgate is. Het instappen begint meestal 30 tot 45 minuten voor vertrek. Hier laat je nogmaals je paspoort of ID-kaart en je instapkaart zien tijdens het instappen.

Hoe ver van tevoren moet ik op de luchthaven aanwezig zijn?

Voor Europese vluchten (zoals naar Spanje) wordt aangeraden om minimaal 2 uur van tevoren op de luchthaven aanwezig te zijn. Tijdens drukke periodes of bij grote luchthavens zoals Schiphol, is het verstandig om 2,5 tot 3 uur van tevoren aanwezig te zijn. Voor intercontinentale vluchten geldt meestal een advies van 3 uur vooraf.

Hoe werkt overstappen of tussenstop?

Heb je geen rechtstreekse vlucht, maar vlieg je met een tussenstop of overstap? Dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. 

Een tussenstop, ook wel ‘tussenlanding’, is wanneer een vliegtuig onderweg naar de eindbestemming landt op een andere luchthaven. Dit gebeurt vaak om passagiers in- of uit te laten stappen en eventueel te tanken. Meestal hoef je dan niet het vliegtuig uit.

Bij een overstap moet je het vliegtuig wél verlaten om een nieuwe vlucht te nemen naar je eindbestemming. Omdat dit een nieuwe vlucht is (met een ander vluchtnummer en soms een andere airline), moet je zelf overstappen naar het volgende vliegtuig, opnieuw inchecken en een boarding pass (instapkaart) regelen. In sommige gevallen krijg je bij je eerste check-in beide boarding passen. Is je overstap onderdeel van dezelfde boeking of airline, dan wordt je ruimbagage automatisch doorgeladen naar de volgende vlucht. Zorg wel dat je dit bij het inchecken controleert, bij sommige airlines moet je namelijk zélf je bagage ophalen en opnieuw inchecken bij de volgende vlucht!

Waar kan ik terecht met vragen over mijn boeking?

Als je een vraag hebt over je vlucht, vliegticket of hotel, helpt onze Nederlandstalige klantenservice je graag! De klantenservice is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur. Je kunt ook een bericht sturen via dit contactformulier. Vertrek je binnen 48 uur? Neem dan rechtstreeks contact op met de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt.